Vargspåret (143 sidor)


Rabén & Sjögren, 1993
Linda och hennes mamma har flyttat från förorten utanför Stockholm till en liten by i Norrland. Linda är inte precis lycklig över detta: "Hela mitt liv är slaget i spillror. Flytta från min invanda, trygga miljö och mina kompisar, rätt ut i tomma intet!" Men det hjälper förstås att hon får låna en häst och får en egen katt. Det skulle aldrig ha gått i Stockholm. En dag när hon är ute och rider, upptäcker hon vargspår i snön. Och en blodfläck. Och alldeles i närheten ser hon Gabriel, en kille i hennes klass som hon har blivit mycket intresserad av. Har han kört på en varg med sin snöskoter? Gabriel är same. Alla vet ju vad samerna tycker om vargen … Men Gabriel, hennes Gabriel, inte kunde det väl vara han?
Omslag: Jens Ahlbom


Provläs
utskriftsvänlig version
Recensioner:

En utmärkt välberättad historia som är både humoristisk, spännande och engagerande. Språket är mycket bra och dialogerna med absolut rätta ordval. Stämningar och känslor hos Linda verkar mycket äkta och alla personporträtt är realistiska och trovärdiga. Bymiljöerna från Norrland är också bra. En ungdomsberättelse med nära till identifikationen och med helt rätt tonfall.
Ulf Schenkmanis, Bibliotekstjänst

Allt detta lyckas Örjan Persson fläta ihop till en psykologiskt trovärdig vardagsberättelse. Språket är utmärkt i sitt sammanhang. Linda är rapp i käften och hennes iakttagelser roande och lite rörande. Allt som sker är på tonåringars vis relaterat till henne själv.
Gunilla Burén, Dagens Nyheter
Pocket:
Vargspåret

En bok för alla 2001
Gabriel og mig

Gyldendals, Danmark 1994
Översättning:
Omslag: Marie Viby & Karen Borsch