Trogen intill döden (137 sidor)


Rabén & Sjögren, 1994
I den lilla norrländska byn där Linda nu bott ett tag tycks ingenting ha hänt på de senaste femtio åren. Därför blir det stor uppståndelse när en ny familj flyttar in i ett hus som länge stått tomt. En av pojkarna i familjen är nog det snyggaste Linda nånsin sett. Hon blir alldeles pillrig i hela kroppen när han sätter sig bredvid henne i skolbussen och hon kan inte slita blicken från honom. Det kanske inte är så konstigt att Gabriel, hennes pojkvän, blir svartsjuk och gör slut. Men en morgon när Linda kommer ut i stallet har någon knivskurit Rambo, hennes älskade häst. Vem kan ha varit så grym?
Omslag: Jens Ahlbom


Provläs
utskriftsvänlig version
Recensioner:

Trogen intill döden är en härlig blandning av vardaglig hemkänsla med brasa och kattspinn och lurande farligheter mitt i idyllen. Linda, en alldeles vanlig flicka med näsa för äventyr, har alla förutsättningar att bli en stark förebild. En sådan som Kitty en gång blev för en generation flickor, fast så mycket trovärdigare och lättare att identifiera sig med.
Marianne Ekenbjörn, Arbetet

Det är en välberättad historia framförd med tempo, värme och humor som utspelas i en för ungdomsboken ovanlig miljö. I förbifarten tangeras problem som svårigheter med arbetstillfällen på glesbygd, relationen mellan samer och den övriga befolkningen, psykisk sjukdom och tonårskärlek.
Nordvästra Skånes Tidningar
Til døden os skiller

Gyldendal, Danmark 1994
Översättning:
Omslag: Lars Lauge & Karen Borsch