Omslag: Kwok-Hei Mak                  Provläs

Supervirus (78 sidor)


Opal, 2009
utskriftsvänlig version
Adam går i nian. Han brukar spana på snygga Sara i 8b och hoppas på hennes uppmärksamhet. Men en dag går allt fel.

Adams morfar bor ensam i ett hus. En dag slutar hans dator att fungera. Är det ett supervirus i den och var kommer de klampande stegen i huset ifrån?

Maria hör till de "osynliga" på skolan. Kanske kan Maria ändå vara till hjälp för både Adam och hans morfar?
Recensioner:

Adams morfar har fått in ett supervirus i sin dator och Adam tror att han kan fixa det. Han går ju i nian! Mesta tiden brukar han dock spana in den vackra Sara. Men nu får han annat att tänka på när Sara och hennes kompisar lurar skjortan av honom!
   Ledsen och förödmjukad får han höra hela historien av tjejen som presenterar sig som "den osynliga", men som visar sig heta Maria. Maria är kanske inte den sötaste tjejen på skolan, men hon visar sig vara en hejare på datorer och har dessutom andra fina kvalitéer.
   "Undrar om man kan vara kär utan att veta om det?" tänker Adam för sig själv.
   En bok, helt rätt i tiden, om ung spirande kärlek mellan två vilsna själar och datorvirusproblem! Humoristiskt och rappt berättat.
Agneta Hultin, Smålandsposten

Denna bok handlar om Adam, hans vardagsliv i skolan och Adams morfar, vars dator går sönder. Kan det vara det nya superviruset som sprids på Internet? På morfars vind hörs dessutom mystiska steg. Adam lär känna Maria som hjälper honom ur en knipa på skolan och som är duktig på att greja med datorer. Berättelsen är lättläst.
   Författaren har tänkt på läsaren genom att undvika ord som är svåra att förstå och genom att anpassa texten med korta meningar och stycken. Storyn är illustrerad med bilder i mangastil, tecknade med svart tusch. Berättelsen kryddas med kärlek, mystik och skurkar, och det känns helt rätt. Författaren bevarar läsarens intresse boken igenom och fram till det lyckliga slutet. Boken känns modern och jag skulle kunna ge Supervirus både till läshungriga pojkar och flickor, såväl bokslukare som dem som har svårare för att läsa.
Lena Franzén, Bibliotekstjänst