LT 1989
Omslag: Johan Pettersson

Provläs
utskriftsvänlig version
Recensioner:

Skickligt väver författaren ihop berättelsens många trådar till en spännande gobeläng: familjeliv, relationer till grannarna, upprustningen av gården, jobbet i skogen. Replikerna och människorna är lyhört återgivna.
Nils-Eric Björnsson, Land

Nygården, Sweden, är en mycket tankeväckande och intressant roman. Den tillhör den lilla skara böcker som läsaren har svårt att lägga ifrån sig innan de är utlästa, vilket inte säger så lite om kvaliteten. De flesta kan lätt identifiera sig med familjemedlemmarna och känna med dem.
Matti Varjonen, Kristianstads-Bladet
Nygården, Sweden (281 sidor)
David Nilsson är chef för ett svenskt skogsbolag i New York. Han har lyckats bra i USA men mer och mer börjat känna suget av hemlängtan. När det yppas en möjlighet för honom att överta morföräldrarnas gård i Överberg, där han växte upp, bestämmer han sig för att byta chefsstolen i skyskrapan på Manhattan mot livet som skogsbonde i den norrländska byn. Några månader senare är han med sin familj på väg hem. Tillvaron i byn ter sig till en början ljus, men idyllens himmel skuggas snart av både praktiska och känslomässiga bekymmer. Byborna är misstänksamma mot "amrikanarn" och taxeringsmyndigheter och kommunalpampar försöker sätta käppar i hjulen för det nyetablerade jordbruket. David befinner sig dessutom i en kritisk  ålder och har svårt att stå emot taktens unga kvinnliga fägring ...