Tanken på att bli författare hade jag redan som barn.
Mina föräldrar läste mycket. De hade aldrig mycket pengar, men köpte böcker ibland. Det var två mil till biblioteket, vi  hade ingen bil och det gick ingen buss dit heller. Men så småningom placerade biblioteket en låda böcker hemma hos oss och från den lådan kunde alla i byn låna.

Jag läste också de böckerna. Medan mina kompisar tränade idrott låg jag på soffan hemma och läste.
Senare har jag förstått att det är viktigt att läsa mycket om man själv ska lyckas med att skriva.
  
På realskolan hade jag en svensklärare som inte alls förstod sej på mina uppsatser. Hon avfärdade mina texter med:
    ̶  Det här tror jag inte har hänt i verkligheten!
   Och så gav hon mej underkänt.
   I betyget som jag fick efter mina knappt två år i realskolan hade jag godkänt (B) i alla ämnen utom i svenska och kristendomskunskap. I de ämnena hade jag underkänt (BC).
  
Det dröjde tills jag var 42 år innan jag skrev mitt första bokmanus. Jag fick idén till Petrus på u-båtsjakt under en semester med familjen på Gräskö i Stockholms skärgård.
 
Jag sa upp mej från arbetet på elfirman för att bli författare och under vintern skrev jag manuskriptet. Jag skickade det till bokförlaget Rabén & Sjögren som köpte det.
 
Mina böcker
(Klicka på omslaget till den bok du vill läsa mer om!)
Första boken heter Petrus på ubåtsjakt. Början på den boken är tagen från verkligheten, den dagen på Gräskö då jag bestämde mej för att bli författare. Familjen i boken är mamma, pappa och fem barn, lika som i min egen familj. Boken är en äventyrsroman.
Petrus är huvudperson i den första boken och ett av barnen i min påhittade familj. Nu bestämde jag mej för att skriva fyra böcker till med vart och ett av hans syskon som huvudperson. Så det fick bli Eva den här gången i boken Eva, Amadeus och kuriren. Det är också en äventyrsbok, men med hästar inblandade.Petrus är huvudperson i den första boken och ett av barnen i min påhittade familj. Nu bestämde jag mej för att skriva fyra böcker till med vart och ett av hans syskon som huvudperson. Så det fick bli Eva den här gången i boken Eva, Amadeus och kuriren. Det är också en äventyrsbok, men med hästar inblandade.
Det tredje syskonet blev Oskar. Boken handlar om hur samvetslösa personer plundrar bon till fridlysta rovfåglar. Boplundrare heter den boken. Efter Boplundrare var jag lite trött på min påhittade familj och de två återstående syskonen fick inte bli huvudpersoner i böcker.
Räddningen handlar om hur Malin räddar ponnyn Amie och tvärtom. Dessutom försöker hon rädda de fjällnära skogarna, våra svenska urskogar, från avverkning.
LT:s förlag hade utlyst en pristävling om den bästa landsbygdsromanen. Jag skrev ett bidrag till tävlingen. Jag använde mina egna erfarenheter som småbrukare och även mina tvister med myndigheter. Nygården, Sweden fick andrapriset i tävlingen och jag blev 50 000 kronor rikare!
Efter Oz är en ungdomsdeckare, en dystopi, som handlar om hur det kan att se ut i världen om vi fortsätter att förstöra vår miljö som vid gör. Boken fick stor uppmärksamhet när den kom ut.
Underverket handlar om hur en ung kille kommer från den sönderbrända och utfattiga södern till sin pappas hemtrakter i norr. Det är också en framtidsskildring där jag tänkte mej in i hur det kommer att se ut i Europa när växthuseffekten och uttunningen av ozonlagret har gjort sitt.
Vargspåret  handlar om Linda och hennes upplevelser i en jämtländsk fjällby. Och om osämja och misstro mellan samer och svenskar. En del om hästar är det också. Jag gillade Linda så mycket att jag skrev två böcker till om henne, Trogen intill döden och I säkert förvar.
The Great World Game handlar om Tobias som spelar dataspel. Han försvinner, bokstavligen, in i spelet och hamnar i en cybervärld som han har svårt att komma ut ur. Det här är min hittills mest sålda bok.
Efter framgången med den första cyberromanen, skrev jag en till. Det blev Dream Game. I The Great World Game är jag kritisk till de blodtörstiga dataspelen och i Dream Game försöker jag visa att pengar och märkesprylar inte är det som är mest värt här i livet.
Den tredje cyberromanen, Cyberterror, handlar bland annat om hur illa tjejer och kvinnor kan bli behandlade i tredje världen. Nu hade jag börjat resa i Indien på vintrarna och miljön i den här boken är tagen från en liten by på Indiens västkust där jag har tillbringat mycket tid
Det mesta av miljön i Jag har en drakfisk i magen är också Indien. Jag ville skriva en bok om naxaliterna, en sammanslutning av fattiga arrendatorer som har sitt ursprung i Västbengalen. Naxaliterna tröttnade på att behandlas sämre än djur av de rika jordägarna och tvingade till sej de jordar de brukade. Men boken kom också att handla om Erika, hennes sökande efter sin försvunna mamma och om mobbning i skolan.
Med Supervirus gav jag mej in i en för mej ny genre. Att skriva lättläst. Adam är huvudperson i boken och Supervirus handlar om hur hans morfars dator angrips av ett virus. Boken handlar också om svek och spriande kärlek. Det finns ett stort behov av lättlästa böcker för ungdomar.
 Davidsstjärnan, är en LL-bok för högstadieåldern. Bokens huvudpersoner är samma som i Supervirus. Davidsstjärnan handlar om hur Adams flickvän Maria och hennes familj som har judisk bakgrund, bli trakasserad av nynazister.
 

2 är en seriebok som jag har skrivit tillsammans med den indiska författaren Paro Anand. Den är illustrerad av Garima Gupta och Kaveri Gopalakrishnan. I Paros del av boken berättar den 16-årige indiske killen Ganga som kommer på skolresa från norra Indien till Goa. I min del berättar svenska Helga som är lika gammal som Ganga och som reser till Goa på jullovet. Från den stunden de träffas, berättar de samma historia, fast ur sina egna, helt olika, perspektiv om de dramatiska händelser de är med om. De drunknar tillsammans, men återföds som delfiner. Texten är på engelska och min del av historien har översatts från svenska av min dotter Nina Winternheimer. Boken har kommit ut på Scholastic i Indien.
Min medverkan i antologier:
Lagboken för barn och ungdomar Norstedts 1991
Elisabeth Rinman & Annika Rembe
Utdrag ur Boplundrare
Röster i Jämtland
En bok för alla 2000
Carl-Göran Ekerwald
Utdrag ur Nygården, Sweden
Tre gånger svenska
Almqvist & Wiksell 2000
Gunnel Arvidsson, Barbro Klinga, Annika Löthagen, Martin Palm
Utdrag ur The Great World Game
Språnget! Svensk grundbok för sexan
Bonniers 2000
Kalle Güttler & Kristina Stenlund
Utdrag ur Räddningen
Ny Dansk i sjette Grundbog
Gyldendal uddanelse, Danmark 2001
Ib Kokborg og Paul Rosenberg
Utdrag ur The Great World Game
Ekengrens svenska
Natur och Kultur 2002
Hans-Eric Ekengren & Brita Lorentzson-Ekengren
Utdrag ur The Great World Game

Genrekoden tala
Gleerups Utbildning AB 2009
Svenska för grundskolan 7-9
Utdrag ur Dream Game
Flera av mina böcker finns som e-böcker på svenska och tyska.