Rabén & Sjögren, 1990
Omslag: Jens Ahlbom

Provläs
utskriftsvänlig version
Pocket:
Efter Oz

Norstedts Akademiska 2007
Olas Disteln

Anrich, Tyskland 1992
Efter Oz (169 sidor)
"Bägge pojkarna tog på skärmmössor, handskar och skyddsglasögon av den typ som delades ut gratis på apoteken. Du, sa Pablo när de hade kommit på gården. Vi … säjer ingenting om det där. Han kastade en hastig blick mot stranden. Andy svarade inte, men Pablo visste att hans lillbrorsa kände likadant. Det som hade hänt var för otäckt, för ofattbart att prata med kompisarna om."

En framtidsroman om livet efter de stora miljökatastroferna och om ett mord i en lite jämtländsk by en bit in på 2000-talet. Under den spännande handlingens yta berättar Örjan Persson med kuslig realism om hur människorna i framtiden tvingas leva under förhållanden, som vi på 1900-talet är skyldiga till genom att skjuta problemen framför oss.
Recensioner:

Det är en mycket välskriven skildring av en framtid som varken ligger långt bort eller är särskilt orealistisk. Den är dessutom spännande och den känns hoppfull, eftersom det faktiskt finns hopp om en framtid, både för barnen och för världen, tack vare den upptäckt som Pablo lyckas rädda till eftervärlden, samtidigt som han finner mördaren.
Margrethe Brynolf, Kristianstads-Bladet

Författarens sätt att behandla sitt ämne och ta dem han skriver för på allvar, gör Efter Oz till en bok att diskutera vidare utifrån, t.ex. i skolan. Att Persson dessutom är en härlig berättare gör ju inte saken sämre.
Ola Gustafsson, Bohuslänningen
Översättning:
Omslag: Christian Kühner